top of page

Man trenger ikke jobbe i Norge

En fiksjonsdokumentar om ungdom i Nav-systemet

Det norske samfunnet forventer at man skal bidra. Fra krybbe til grav blir vi lært hvordan vi skal yte til fellesskapet, og innordne oss i rekken av lønnsomme skattebetalere. Dersom du mot formodning skulle falle ut, gjør sikkerhetsnettet sitt for å sprette deg opp og tilbake igjen i rekken. Allikevel, selv før Covid, var arbeidsledighet og utenforskap et økende problem blant unge.

mtijin1_edited.jpg

Premiss og stil

Serien utspiller seg på NAVs ungdomstilbud i Horten Kommune. Horten er kjent for de fleste som bare et skilt langs E18. Ikke er det bøgda, ikke er det storbyen. Det er en kommunal kommune midt i mellom, som i årevis har vært i norgestoppen for arbeidsledighet blant unge. Hit kommer en fiktiv filmskaper for å dokumentere hverdagen som ung på sosialhjelp. Med et sammensatt samfunnsproblem i bunnen, er Man trenger ikke jobbe i Norge en mørk komedie. Ikke som The Office, mer som BBC-serien This Country. En fiksjonsdokumentar helt i grenseland til found footage. Ikke som Etaten, mer som Trolljegeren. Serien balanserer mellom hverdagskomedie og alvoret i å ha falt utenfor, og den upolerte og ærlige stilen inviterer publikum på innsiden av dørene. Slik ler vi hele veien med og aldri av.

Episodene

Hver episode skal ta utgangspunkt i et NAV-tema; Kartlegging og CV, intervjutrening, gratis arbeidskraft, kompetansekrav, byråkratiet, sosial arv, aktivitetsplikt osv. Ungdomshuset er seriens dreiepunkt, men karakterene begir seg også ut på en rekke krumspring i Horten omegn; Enten det er til Vikingfestivalen på Borre eller over til Moss med bastøferga for å kjøpe løvstektallerken. I seriens innledende fase følger vi de lokale pokalene (og bestevennene) Kenneth og Bjørn Esben, samt ungdomskontakten Linn og hennes hjertevarme og altoppslukende kamp for å få deltakerne ut i jobb. Blant dem treffer vi den syriske krigsflyktningen Farman og hans møte med det norske arbeidslivet, og Tonje, en spillavhengig og identitetssøkende jente med sosial angst. Kjerneepisoden ligger her; i skjærings- punktet mellom det å være ung på Nav, det spesifikke i å være fra Horten, og hovedfigurenes karaktertrekk.

Story

Primært er serien et slice-of-life innblikk i lediggang og arbeidssøking i Horten, med et humoristisk og hjertevarmt blikk inn i skyggesiden av velferdssamfunnet. Denne kampen mot et knotete byråkrati og et arbeidsmarked med stadig høyere dørterskel utgjør til slutt historien om Linn, Kenneth, Bjørn Esben, Farman og Tonje.

© Ferdi Film 2022

rebekka@ferdi.no   \\  +47 480 21 926

bottom of page